lelkészképzés

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetősége 2024. február 21-23 között csendesnapokra hívta meg a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet református tanári karát. A kezdeményezés rendhagyó módon járult hozzá ahhoz, hogy a hivatalos és formális találkozásoktól terhes kötelék friss levegőhöz jusson a szabadabb együttlét során. A csend valóban gazdákra talált a berekfürdői Megbékélés házban, melynek légkörében tapasztalható volt az, hogy a világ bonyolultsága lebomlik, és közel lehetett kerülni a lényeges dolgokhoz.

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet 2023. december 7-én ünnepelte a közös protestáns lelkészképzés elindulásának 75. éves évfordulóját. A román kommunista állam vallásügyi államtitkársága egy 1948-as rendeletében vonta össze az addig független romániai magyar református, unitárius és evangélikus, illetve szász evangélikus lelkészképzést egy közös intézetbe.

2013. július 11-én került sor Illyefalván a Kárpát-medencei magyar nyelvű teológiai képzések közös találkozójára, a Coetus Theologorumra. A Coetus utoljára Debrecenben ülésezett 2013. augusztus 23-24. között. A mostani találkozó abban a tekintetben rendhagyó volt a Coetus történetében, hogy a rendezvényen nemcsak a lelkészképző intézetek, hanem a fenntartó református egyházak püspökei is jelen voltak. A megbeszélés témája, akárcsak 10 évvel ezelőtt, a lelkészképzés jövője volt.

2023. július 9-10. között került sor a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet oktatói és az Erdélyi- és Királyhágómelléki Református Egyházkerületek közös találkozására, 2016 óta immár negyedik alkalommal. A rendszeresen megrendezett találkozó célja, hogy a Teológiai Intézetet működtető református egyházi vezetőkkel értékeljük az intézményben folyó munkát, illetve közös tervek szülessenek a KPTI és a fenntartó egyházak jövőbeli együttműködéséről.

În perioada 9-10 iulie 2023, profesorii Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca (ITP) și reprezentanții Eparhiile Bisericilor Reformate din Ardeal și de pe lângă Piatra Craiului s-au întâlnit pentru a patra oară.

On July 9-10, 2023, the teachers of the Protestant Theological Institute and the Reformed Church Districts of Transylvania and Királyhágómellék had their joint meeting for the fourth time.

Pages

Subscribe to lelkészképzés