Brendus Réka a "Teológiai Intézet Barátja" oklevelet vett át

A tiszteletbeli címet húsz évvel ezelőtt alapította a KPTI abból a célból, hogy olyan jeles világi személyiségeknek adományozza, akik munkájukkal, kapcsolati hálózatukkal a Protestáns Teológiai Intézet és az erdélyi lelkészképzés ügyét szolgálták. Az oklevél átadására 2024. június 30-án, az akadémiai évzáró ünnepély keretében került sor.


A "Teológiai Intézet Barátja" tiszteletbeli címet húsz évvel ezelőtt alapította a KPTI abból a célból, hogy olyan jeles világi személyiségeknek adományozza, akik munkájukkal, kapcsolati hálózatukkal a Protestáns Teológiai Intézet és az erdélyi lelkészképzés ügyét szolgálták. Az oklevél átadására 2024. június 30-án, az akadémiai évzáró ünnepély keretében került sor.

Brendus Réka 1967-ben született Kolozsváron, 1997-ben szerzett oklevelet az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 2010 óta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán az Erdélyi Osztályon előbb főosztályvezető helyettes, majd főosztályvezető.

Laudációjában a rektor kiemelte, hogy "Brendus Réka nem azokért a címekért szolgálja Erdélyt, az erdélyi oktatást és a protestáns lelkészképzést, melyeket az évek során megérdemelten neki ítéltek, hanem mert a szolgálat lényéből és erdélyiségéből természetesen ered." Mindazonáltal annál az oknál fogva, hogy kiterjedt kapcsolathálójának és fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhetően öregbítette Intézetünk hírnevét a Teológiai Intézet készségesen adományozza neki az említett tiszteletbeli címet. "Brendus Réka megtestesíti, mit jelent valódi barátnak és szövetségesnek lenni intézményünk számára. Az ő munkája és elkötelezettsége teológiánk iránt a barátság legszebb példája. Kapcsolatai és befolyása révén olyan ajtókat nyitott meg, és olyan lehetőségeket teremtett, amelyek lehetővé tették Intézetünk számára a megmaradást és fejlődést." - hangsúlyozta Kovács Sándor rektor.

(A rektori méltatás szövege letölthető a híranyaghoz kapcsolt csatolmányból.)