antropologie

Diferite aspecte ale teologiei lui Pavel prezintă și astăzi un mare interes pentru cercetătorii Noului Testament. Rezultatele arată că, în ciuda consensului la care s-a ajuns, multe întrebări rămân nerezolvate. Acest lucru este valabil nu numai pentru detalii, ci și pentru capitolele principale ale teologiei pauline. Prin urmare, continuarea cercetărilor nu este doar recomandată, ci și esențială. Studiile cuprinzătoare sau clarificarea unor detalii specifice pot fi fructuoase pentru o înțelegere mai profundă și mai bună.

Discuțiile privind Capitolul 7 al Epistolei către Romani nu și-au pierdut din intensitate în ultimii ani, din contră, interesul față de acesta fiind mai însemnat decât oricând. Munca lui W. G. Kümmel din 1929 a reprezentat un punct de cotitură important în istoria cercetării, dar ultimii 90 de ani ai literaturii de specialitate totuși au indicat faptul că, în pofida echilibrului de moment și a consensului care părea se contureze la acea vreme, cercetătorii nu au reușit nici până în momentul de azi să atingă un numitor comun cu privire la cele mai elementare chestiuni.

Dogmatica este sistemul doctrinelor creştine. Principalele elemente constitutive ale sale sunt: cercetarea filozofică a cunoaşterii divinităţii; revelaţia divină ca sursa cunoaşterii teologice; doctrina trinitariană; doctrina facerii (conţinutul teologic, problema răului, protejarea lumii create); antropologie; christologie şi soteriologie; pneumatologie; eclesiologie; doctrina sacramentelor; eschatologie.

Subscribe to antropologie