Tonk Márton

Tonk Márton (1973–), filozófiatörténész, egyetemi professzor, a Sapientia EMTE Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszékének oktatója, 2021-től az egyetem rektora. Kutatási területe – a filozófiai, politikai eszmetörténet mellett – az oktatáspolitika, a kisebbségelmélet, a kisebbségi eszmetörténet. Több monográfia, kötet szerzője, jelentős szakmai eredményei közé tartoznak a két világháború közötti erdélyi magyar filozófiai tradíció terén végzett kutatásai, a „kolozsvári (Böhm) iskolához” tartozó Tavaszy Sándor filozófiai hagyatékának feldolgozása. A határon túli magyar tudományosságért kifejtett tevékenysége elismeréseként 2020-ban az MTA Arany János-érmében részesült.

Előadásunkban – László Dezső jelzőivel élve – „a hagyományos erdélyi magyar tudományosság doyen-je, great old man-je”, a teológus-filozófus Tavaszy Sándor (1888–1951) bölcseleti és közéleti munkásságát igyekszünk összefoglalni. A teológia és a tudományegyetem professzoraként, a dialektika teológia és az egzisztenciafilozófia első erdélyi képviselőjeként, ugyanakkor püspökhelyettesként, EME elnökként, tudományos folyóiratok szerkesztőjeként, az Erdélyi Helikon és az Erdélyi Kárpát Egyesület tagjaként tekintélyes filozófiai-közéleti életművet hagyott maga után.

Felvezetés: Dr. Horváth István és Dr. Kiss Dénes "Az erdélyi magyarok vallásosságának szociológiai mintázatai" című bemutatója. Beszélgetnek: Kató Béla, Szegedi László, Kállay Csaba, Beke Boróka és Dr. Kocsev Miklós

Moderátor: Dr. Tonk Márton

Subscribe to Tonk Márton