csendesnap

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetősége 2024. február 21-23 között csendesnapokra hívta meg a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet református tanári karát. A kezdeményezés rendhagyó módon járult hozzá ahhoz, hogy a hivatalos és formális találkozásoktól terhes kötelék friss levegőhöz jusson a szabadabb együttlét során. A csend valóban gazdákra talált a berekfürdői Megbékélés házban, melynek légkörében tapasztalható volt az, hogy a világ bonyolultsága lebomlik, és közel lehetett kerülni a lényeges dolgokhoz.

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben 2024. február 9-10. között megtartott csendesnapok a vizsgaidőszakot követően lehetőséget nyújtottak arra, hogy diákok és tanárok a második félévet elcsendesedéssel és töltekezéssel kezdhessék.

A 2023. évi csendesnapokon hazai is magyarországi meghívott lelkipásztorok engedtek bepillantást ifjú teológusok számára a szolgáló élet rejtelmeibe.

A csendesnapok témái az imádság hagyományos és modern formái, a lelkészi életpálya, bibliaórás módszerek és közösségépítés, amelyeket meghívott előadók segítségével járunk körül. A csendesnap közös előadásán Marosán Csaba színművész lép fel.

A csendesnapok témái a konfirmáció, a lelkészi életpálya, egyház és közszolgálat, amelyeket meghívott előadók segítségével járunk körül. Az aktuális csendesnap főelőadása az intézményes és egyházi diakónia kapcsolatát tematizálja.

Csendesnapok 2020. február 14-15.

A Protestáns Teológiai Intézet 2020. februári csendesnapjai áhítattal kezdődtek. Sógor Árpád ifjúsági lelkész a teológusok mindennapjaira reflektálva beszélt a teológusi és lelkészi szolgálat örömeiről és nehézségeiről, az ennek kapcsán bennünk felmerülő kérdésekről. Hogyan lehet az igehirdetésen keresztül az evangéliumot a hagyományos keretek között megszólíthatatlan emberekhez is eljuttatni? Mintegy jótanácsként és célkitűzésként megfogalmazta, hogy teológus közösségünknek el kellene indulnia a változás útján avégett, hogy ne legyünk olyanok, mint egy átlagos közösség.

A csendesnapok keretében a lelkészi életpályáról folytatott beszélgetések, beszámolók és az egyházi szolgálattal kapcsolatos témák kerülnek feldolgozásra. Az aktuális csendesnap főelőadása a média és az evangéliumhirdetés kapcsolatáról szól.

Oldalak

Subscribe to csendesnap