KPTI hallgatói eredmények a 25. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián

A 25. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia idén ismét betöltötte Kolozsvár „tudományos terét”. Az elmúlt két év után – amikor csak az online térben került sor a konferenciára – ismét megadatott a lehetőség a személyes találkozásra. Idén a Protestáns és Róma-Katolikus Teológia összevont szekciója a KPTI falai közé költözött.


A 25. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia idén ismét betöltötte Kolozsvár „tudományos terét”. Az elmúlt két év után – amikor csak az online térben került sor a konferenciára – ismét megadatott a lehetőség a személyes találkozásra. Idén a Protestáns és Róma-Katolikus Teológia összevont szekciója a KPTI falai közé költözött. Az idei évben 7 diák küldte be dolgozatát, és igen széles és színes skálán mozogtak a bemutatók: 3 egyháztörténeti, 2 bibliai teológiai, és 2 gyakorlati teológiai tematikájú dolgozat érkezett, névsor szerint a következő hallgatóktól: Ambrus Mózes, Balás Zoltán Attila, Bertalan Tímea-Magdolna, Hover Zsolt Sándor, Jónás Norbert Ferenc, Nagy Dávid és Nagy Eszter.

Az esemény ünnepélyes megnyitójának drd. Éles Éva felvezető előadása hangzott el az újszövetségi teológia tárgyköréből. Ezt követően a diákok léptek a pulpitus mögé, akiknek 15 perc állt rendelkezésükre dolgozatuk megvédésére, majd 5 perc a zsűri által feltett kérdések megválaszolására és a kritikákra való reflektálásra. A dolgozatvédés és a kérdések megválaszolása során fény derült arra, hogy mi motivál egy fiatal kutatót a tudományos munkára: személyes érdekeltség egy adott tájegység történetének alakulásában, mindennapi kérdéseinkre való válaszkeresés régi korok tanulságából, személyes ideológiák létjogosultságának alátámasztása tudományos munka által, vallási szokásaink gyökereinek kutatása, vagy akár a lelkésztársadalom mai összetételének vizsgálata építő kritika megfogalmazásának lehetőségét keresve.

A gondolatébresztő előadások és értékelők után újból megbizonyosodhattunk afelől, hogy a „tudományosságnak nem csak a látszatát keltjük” itt, erdélyi, kisebbségi körben, hanem komoly eredmények születnek a témájuk iránt őszintén érdeklődő diákok fáradságos munkájából.

A TDK-n bemutatott előadásokat egy négytagú zsűri bírálta el (Dr. Lakatos Sándor, Dr. Péter István, Dr. Zamfir Korinna, Dr. Nóda Mózes).

A tudományos rendezvényt állófogadás zárta, amelyre a KPTI konviktusán került sor az előadók és a közönség részvételével.

A TDK eredményeinek kihirdetésére és a díjátadásra 2022. május 22-én került sor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem amfiteátrumában. A díjazottak névsora a következőképpen alakult:

1. Díj - Bertalan Tímea-Magdolna (BBTE - Római Katolikus Teológia Kar)
2. Díj - Nagy Eszter (KPTI)
3. Díj - Nagy Dávid (KPTI)
Különdíj: Jónás Norbert Ferenc (KPTI)

A díjazott hallgatók jogosultságot szereztek a következő Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre is. A nyerteseknek és a résztvevőknek gratulálunk a bemutatókért, az elért eredményekért!

Bíró Beatrix és Balogh Csaba

--------------------------------------------
A 2021-2022. akadémiai évben ez az esemény a magyar Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valósítjuk meg.

Támogató