Reprezentanții Centrului Est-European pentru Teologie Protestantă (ZETO) în vizită la Institutul Teologic Protestant

În data de 29 martie 2022, reprezentanții Centrului Est-European pentru Teologie Protestantă (ZETO), prin Gerhard Servatius-Depner, preot lutheran din Mediaș și Dr. András Bándi, cadru didactic în domeniul istoriei bisericii la Departamentul de Teologie Protestantă (Universitatea din Sibiu) și arhivar al arhivelor bisericești, au vizitat Institutul Teologic Protestant.


În data de 29 martie 2022, reprezentanții Centrului Est-European pentru Teologie Protestantă (ZETO), prin Gerhard Servatius-Depner, preot lutheran din Mediaș și Dr. András Bándi, cadru didactic în domeniul istoriei bisericii la Departamentul de Teologie Protestantă (Universitatea din Sibiu) și arhivar al arhivelor bisericești, au vizitat Institutul Teologic Protestant. Scopul evenimentului a fost consolidarea relațiilor dintre ambele instituții și de dezvoltarea unui parteneriat strategic.

Întâlnirea a debutat cu o discuție cu conducerea instituțională, în cadrul căreia au fost abordate probleme ale actualității naționale și internaționale, printre altele, regretabila retragere a Bisericii Ortodoxe Române din activitățile ecumenice. Astfel de evenimente amplifică importanța și evidențierea prezenței protestante în regiune. Acesta este obiectivul ZETO și contează pe cooperarea din partea Institutului Teologic Protestant.

Centrul Est-European pentru Teologie Protestantă (ZETO) își propune să promoveze activitatea sa în trei domenii: social, educațional și ecumenic. Toate trei își au suportul strategic în cadrul Bisericii Luterane din Sibiu. Teutsch Haus își propune să comunice societății valorile protestante la nivel cultural, departamentul de teologie protestantă din Sibiu promovează educația protestantă, iar cursul intensiv de limba germană finanțat de organizația germană Brot für die Welt pregătește candidații pentru studii în Germania. Cererile de înscriere din partea ITP sunt, de asemenea, binevenite în oricare dintre aceste programe. Institutul Ecumenic din Sibiu, condus anterior în comun cu Facultatea de Teologie Ortodoxă, este în curs de reorganizare din cauza imposibilității unei cooperări comune, dar se speră că își va putea continua activitatea într-un nou cadru. ZETO intenționează, de asemenea, să contribuie la proiecte similare în Cluj. Un bun exemplu în acest sens a fost sprijinul acordat de organizație pentru achiziționarea de echipamente digitale, care a permis ca trei dintre studenții de la PTI să primească laptopuri în timpul perioadei de educație online.

Întâlnirea a continuat cu o prelegere susținută de Dr. András Bándi, intitulată "Alegerea preoților în bisericile din Sebeș din secolul al XVII-lea". După o scurtă introducere istorică, prelegerea a descris practica anterioară a modului în care erau aleși preoții, iar apoi a ilustrat îndatoririle, drepturile și problemele slujitorilor bisericii care solicitau să devină preoți, folosind exemple din secolul al XVII-lea. Prezentarea, care a inclus discuții pe marginea unor studii de caz, a oferit o perspectivă vie asupra vieții bisericești contemporane a unei regiuni mici.

După prelegere, a avut loc o scurtă întâlnire cu profesorii de la ITP, urmată de un prânz și de o scurtă prezentare a instituției oaspeților.