A început anul universitar 2022-2023

În data de 18 septembrie 2022, a început noul an universitar la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca. În toamna anului 2022, 21 de studenți noi s-au înscris în primul an de studiu de licență de teologie protestantă pastorală. Astfel, noul an universitar va începe cu un total de 123 de studenți de licență și masterat.


În data de 18 septembrie 2022, a început noul an universitar la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca. În cadrul slujbei festive reformate, István Csűry, preot și episcop al Eparhiei Reformate de pe Lângă Piatra Craiului, a ținut o predică bazată pe 2 Corinteni 5:1-5.

István Csűry a apărut ultima dată în calitatea sa de episcop în fața comunității ITP. După slujbă, preotul studenților Árpád Sógor i-a mulțumit pentru deceniile de dăruire față de Institutul Teologic Protestant și a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra vieții sale de pensionar și a familiei sale.

După-amiază, liturghisitorul pentru deschiderea anului universitar a fost Sándor Előd Ősz, lector nou angajat la ITP, cadru didactic responsabil de studenții noi intrați în programul de studiu. A fost citit Psalmul 16, însoțit de o rugăciune de binecuvântare pentru noul an universitar.

Sándor Kovács, rectorul executiv al ITP, a ținut discursul anual de deschidere. În prelegerea sa, a vorbit despre fosta raritate a bibliotecii lui Samuel Teleki, un colecționar și om de știință și politician pro-cultural care a murit acum 200 de ani. Și-a încheiat introducerea privind soarta cărții lui Mihail Servet Christianismi Restitutio cu o lecție: "Valoarea trebuie să fie recunoscută, dobândită prin mijloace oneste și pusă în slujba publicului".

Discursul rectorului a inclus un raport privind evoluțiile majore și schimbările de personal din viața instituției. Rectorul a urat bun venit comunității academice, studenților care se întorc și celor nou admiși în instituție.

În toamna anului 2022, 21 de studenți s-au înscris în primul an de studiu. Astfel, noul an universitar va începe cu un total de 123 de studenți de licență și masterat. Cifrele sunt următoarele: 67 de studenți din Eparhia Reformată din Ardeal, 35 din Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, 15 din Biserica Unitariană Maghiară și 6 din Biserica Evanghelică Luterană din România (37 de femei și 86 de bărbați).

Corul mixt al ITP a cântat "Gaudeamus" și Psalmul 134.

(Discursul rectorului este atașat în format PDF.)