Anul academic 2023-2024 a început

La data de 17 septembrie 2023 a început noul an academic la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca. Comunitatea studenților a salutat cei 24 de noi studenți de teologie la licență anul I.


La data de 17 septembrie 2023 a început noul an academic la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca. Comunitatea studenților a salutat cei 24 de noi studenți de teologie la licență anul I.

Slujba de deschidere a avut loc în Aula Institutului, iar Episcopul Béla Kató din Eparhia Bisericii Reformate din Ardeal a ținut predica, bazată pe textul biblic din 1 Ioan 2:12-17. În predica sa, a subliniat că sunt puține festivități de deschidere în care mesajul "iubiți-vă unii pe alții!" este adresat profesorilor, studenților și personalului. Cu toate acestea, într-o instituție în care aceste cuvinte sunt deja familiare, este cu atât mai important să ne asigurăm că ele nu rămân doar declarații goale.

Ceremonia festivă de deschidere de duminică după-amiază a avut un cadru liturgic oficiat de Levente Horváth, noul lector numit la Institutul Teologic Protestant și tutorele studenților de la primul an de licență.

În discursul său inaugural, Rectorul Sándor Kovács a vorbit despre convertirea la unitarianism a cunoscutului teolog transilvănean din secolul al XVI-lea, Gáspár Heltai. Heltai, un preot de etnie germană și un lingvist și tipograf renumit, pe lângă activitatea sa teologică, a avut un rol crucial și în dezvoltarea ortografiei unificate a limbii maghiare. Prezentarea a examinat conversia lui Heltai Gáspár la unitarianism pe baza datelor din dezbaterea de la Alba Iulia din 1568, plasând discuția într-un context istoric și filosofic.

Pentru studenți și tinerii teologi, concluzia principală a fost: "Ce putem învăța de la Heltai, vorbitorul de limbă germană, în secolul al XXI-lea? Cu siguranță, putem învăța limba maghiară! Dar putem lua în considerare și perspectiva sa asupra faptului că merită să citim și să înțelegem diferitele curente teologice ale timpurilor noastre. Urmărind exemplul lui Heltai, ar putea fi benefic să investim în avansurile tehnologice moderne dacă acestea sunt îndreptate spre crearea unei ordini în cadrul bisericii, spre propovăduirea vestei bune și răspândirea Evangheliei. Cred că Heltai, folosind toate mijloacele tehnologice moderne disponibile astăzi, ar predica în continuare ceea ce a formulat în interpretarea sa a Psalmului 68: 'Evanghelia este darul lui Dumnezeu. Predicatorii nu sunt scuturați de pe un copac.' Cu alte cuvinte, și acesta ar trebui să fie un mesaj pentru studenții noștri: Dumnezeu cheamă pe cei considerați potriviți pentru slujba pastorală. Sper cu sinceritate că nu veți regreta niciodată că ați trecut prin poarta boltită a Institutului Teologic Protestant."

Un total de 129 de studenți s-au înscris pentru noul an academic, distribuți în funcție de denominații astfel:

- Eparhia Bisericii Reformate din Ardeal: 67 (52%)
- Eparhia Bisericii Reformate de pe lângă Piatra Craiului: 39 (30%)
- Biserica Unitariană Maghiară: 18 (14%)
- Biserica Evanghelică Luterană Maghiară din România: 5 (4%)

În timpul ceremoniei, comunitatea academică a adus un omagiu respectuos, cu un moment de reculegere, lui Dr. Zsolt Kozma, profesor emerit de teologie, care a trecut la cele veșnice pe 5 august 2023.

Anul academic 2023-2024 aduce și câteva schimbări de personal. Profesorul Dr. Zoltán Adorjáni se va pensiona începând cu data de 1 octombrie 2023. Comunitatea academică a exprimat recunoștința pentru munca sa conștiincioasă și expertiza sa, precum și pentru umanitatea sa.

Doi cadre noi încep activitatea. Éva Éles, doctorandă, a fost admisă temporar la departamentul de Noul Testament. Dr. Levente Horváth a fost angajat ca lector la departamentul de Teologie Sistematică.

Rectorul a exprimat, de asemenea, recunoștința față de profesorii asociați pentru contribuția lor la buna funcționare a Institutului.

Privind în viitor, rectorul a subliniat provocările care o așteaptă instituția, între altele implementarea schimbărilor aduse de noua lege a învățământului superior care a intrat în vigoare în septembrie 2023, precum și pregătirea dosarului de acreditare pentru programul de master.

Rectorul le-a mulțumit susținătorilor pentru disponibilitatea lor de a contribui la funcționarea ITP și a încheiat prin a implora binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul an academic.

(Discursul rectorului este disponibil pentru descărcare la link-ul furnizat.)

Discursul inaugural al rectorului a fost urmat de ceremonia de depunere a jurământului de către studenții de la primul an de studiu. În cadrul ceremoniei, cei 25 de studenți înscriși recent au jurat să respecte viața de teolog și regulamentele institutului.

În cadrul festivităților, corul mixt al institutului, sub conducerea lui Timea Benkő, a interpretat Gaudeamus și o prelucrare modernă a Psalmului 98, compusă de compozitorul german contemporan Michael Schütz.