Rezultatele conferinței științifice a studenților

În cadrul evenimentului de management al talentelor organizat de ITP, studenții și-au prezentat rezultatele cercetărilor în opt prezentări. Premiile au fost înmânate duminică, 21. mai, în cadrul celei de-al 26-lea Conferință Științifică a Studenților Maghiari din România.


Interesul studenților Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca arată o tendință în creștere de a-și prezenta rezultatele cercetărilor unui public mai larg și în fața unui juriu. Unele dintre lucrările prezentate pot fi prezentate ulterior în cadrul Conferinței Științifice a Studenților din Ungaria, sau ele pot fi publicate de către diferite organe de specialiate.

În anul 2023, în cadrul evenimentului de management al talentelor, intitulat ”Credință cu cunoștință...” și organizat la 17 mai, studenții au susținut opt prezentări. Șapte dintre participanți au fost studenți de la ITP și o studentă provenea de la Facultatea de Teologie a Universității Babeș-Bolyai. (Programul detaliat al prezentărilor este disponibil pe acest link).

În deschiderea evenimentului secției de teologie protestantă, Csaba Balogh, prorector și cadru didactic responsabil de management al talentelor în ITP, a subliniat faptul că școlile și centrele de învățare au fost considerate încă din antichitate ca fiind locuri ”de explorare”, spații pentru cercetare. Studenții explorau semnificația unor texte cuneiforme misterioase sau deslușeau misterele diferitelor științe antice. Această idee orientată spre cercetare se reflectă și în denumirile fostelor școli. În Mesopotamia, numele școlii era "Casa tăbliței (de argilă)” (bīt ṭuppi) , în Israel, aceasta se numea ”Casa căutării (de semnificație)" (bêt hammidraš).

Deși este o experiență comună în lumea academică faptul că tinerii studenți din sălile de cursuri așteaptă răspunsuri gata pregătite din partea cadrelor didactice, aceste denumiri pentru școli din antichitate subliniază faptul că școala nu trebuie să fie locul în care vor fi regăsite pur și simplu răspunsuri finale, ci mai degrabă un spațiu intelectual unde ne confruntăm cu probleme și întrebări la care se poate răspunde prin cercetare individuală.

"Care este cea mai importantă calitate ca o persoană să devină cercetător?" - întreba prorectorul în discursul de deschidere a evenimentului. "Talentul intelectual este, fără îndoială, important, la fel ca și infrastructura bună, o bibliotecă bună, un laborator bine echipat, un bun coordonator științific. Dar cea mai importantă și fundamentală nevoie și trăsătură de personalitate este curiozitatea. Adică faptul că nu mă mulțumesc să trăiesc cu întrebările și nu mă mulțumesc cu răspunsuri existente." (Textul discursului poate fi descărcat de pe acest link.)

Deschiderea a fost urmată de o scurtă prezentare a cercetătorilor și a juriului. Tezele prezentate au fost încărcate în platforma de specialitate, iar juriul a avut posibilitatea să le citească și să le evalueze. Evenimentul moderat de Henrietta Beatrix Tóth, studentă în anul IV, s-a axat pe prezentarea publică ale acestor teze. Prezentarea studenților, fiecare de câte 15 minute, a fost urmată de o discuție de 5 minute, în timpul căreia vorbitorii au trebuit să dea răspunsuri convingătoare la întrebările juriului sau a publicului.

Membrii juriului au fost:

  • Dr. Kató Szabolcs Ferencz (președinte)
  • Dr. Geréb Zsolt
  • Dr. Kovács Szabolcs
  • Dr. Lakatos Sándor
  • Dr. Ősz Sándor Előd
  • Dr. Püsök Sarolta

Nu a fost o sarcină ușoară pentru juriu, deoarece lucrările prezentate au fost toate de o calitate bună, iar decizia finală a trebuit să fie luată pe baza unor diferențe minime între punctaje. De aceea, Ferencz Szabolcs Kató, președintele juriului, i-a încurajat pe tinerii cercetători să nu se descurajeze dacă nu se află pe lista scurtă a premiaților. Simplul fapt că ei au reușit să-l ducă propunerea de cercetare la bun sfârșit și de a se angaja să o prezinte în fața unui juriu și a unui public larg, reprezintă o realizare majoră în sine.

La finalul evenimentului, studenții, juriul și participanții la eveniment au fost invitați la o recepție în cantina ITP.

Premiile au fost decernate duminică, 21 mai 2023, în cadrul evenimentului comun de închidere a celei de-a 26-a ediții a Conferinței Științifice ale Studenților Maghiari din România. Pe baza evaluării juriului, studenții din secțiunea de teologie protestantă s-au clasat după cum urmează:

  • Premiul I: Bíró Beatrix (MA anul 1) și Jónás Norbert (MA anul 1) (două lucrări distincte)
  • Premiul II: Nagy Eszter (MA anul 1)
  • Premiul III: Demeter Ágnes (licență anul 4)
  • Premiul special: Nagy Norbert (MA anul 1) și László Orsolya (licență anul 3) (două lucrări distincte)

Îi felicităm pe studenții participanți precum și pe cei premiați pentru efortul depus și pentru rezultatele obținute. ITP mulțumește cadrelor didactice pentru sprijinul și dedicarea lor în coordonarea studenților, și mulțumește studenților pentru ajutorul acordat în organizarea și desfășurarea evenimentului.

Sprijinul financiar pentru organizarea acestui eveniment în secțiunea de teologie protestantă a fost oferit de Programul Național Maghiar de Managementul Talentelor. Dorim să-i mulțumim susținătorilor noștri pentru contribuția lor!

Sponsor