missziói tevékenység

Az Erdélyi Napló írt cikket a Protestáns Teológiai Intézet diákjainak missziós szolgálatairól. Kádár Hanga írása teljes terjedelemben elolvasható az alábbi linken: https://erdelyinaplo.ro/csendes-ora/serultekert-idosekert-hontalanokert

Kolozsváron három öregotthonban zajlik ez a missziói tevékenység: az Agapé öregotthonban, a Szent Erzsébet aggmenházban és a Jó Testvérek gondozóotthonban. Ez a szolgálat a negyedéves hallgatók feladata. A heti rendszerességgel tartott istentiszteletek, beszélgetések elsődleges célja az igehirdetés, de ezen túl betekintést nyerhetünk az öregotthonok rendszerébe, működésébe, az ott élők világába, és megtapasztalhatjuk az idősotthonok lakóival való lelki találkozások áldásait.

A "jól csak a szívével lát az ember" Exupéry-idézet már elcsépelt, sok ember számára közhely. Mégis van egy olyan igazságtartalma, amelyre sokan nem is gondolnak. Már csak azért sem, mert aránylag ritkán kerülnek kapcsolatba látássérült gyerekekkel, fiatalokkal. A teológiai hallgatóknak azonban lehetőségük van ilyen módon is értelmezni, egy bizonyos fokig átélni az igazi látás fontosságát, lényegét. A látássérült-misszió a teológia harmadik évfolyamának a feladata.

A Kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája heti rendszerességgel fogadja az elsőéves teológusokat, akik az ott tanuló hallássérült vagy halmozottan fogyatékos gyerekeknek vallásórákat tartanak. A nevelők elmondása szerint a hallássérült intézet bentlakói olyannyira a saját világukban élnek, hogy nehezen engednek be oda kívülállókat. Mégis nagyon sok kellemes és hasznos tapasztalatra lehet ott szert tenni, hiszen a fenntartások nélküli egymásra figyelés, a szeretetteljes közeledés képes megnyitni a kapukat egymás felé.

Néhány kolozsvári idős ember az Teológiai Intézet konyhájáról vásárol meleg ételt. Egészségügyi állapotuk vagy idős koruk miatt azonban nem tudnak eljönni az étkezdébe. Ezért az első évfolyam diákjai naponta hazaviszik nekik az ebédet. Vannak olyanok, akik ilyenkor igénylik a beszélgetést, vagy megkérik a teológusokat, hogy olvassanak fel a Bibliából és imádkozzanak velük. Ezen kívül rendszeresen előfordul, hogy a diákok segítenek nekik bevásárolni vagy takarítani.

A Teológiai Intézet hallgatói hetente legalább egyszer igyekeznek Kolozsvár hajléktalanjainak a jóllakottság érzését biztosítani mind testileg, mind lelkileg. A Törökvágási Református Egyházközségnek köszönhetően néhány éve egy kis teremben gyűlünek össze istentiszteletre, beszélgetésre. Minden alkalom étkezéssel és közös teázással zárul. Ez a missziói tevékenység a mindenkori második évfolyam feladata.

Subscribe to missziói tevékenység