Elevii de liceu au vizitat Institutul Teologic Protestant

ITP și-a lansat programul de revitalizare instituțională în 2021. În cadrul zilelor porților deschise, parte a acestui program, desfășurată în data de 17 februarie 2023, 44 de liceeni (39 reformați și 5 unitarieni) din Arad până la Cristuru Secuiesc, din Satu Mare până la Turda și Târgu Mureș au vizitat instituția.


Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca și-a lansat programul de revitalizare instituțională în 2021. Acest program include și o caravană itinerantă de promovare, în cadrul căreia un cadru didactic însoțit de studenți vizitează diferite licee din țară pentru a prezenta oferta educațională și viața de student din cadrul instituției. Cu un scop similar, în februarie ITP a organizat o zi a porților deschise la sediul instituției. Evenimentul a fost anunțat pe siteul ITP și în social media și a atras 44 de liceeni (39 reformați și 5 unitarieni) de la Arad la Cristuru Secuiesc, de la Satu Mare la Turda și Târgu Mureș. Scopul evenimentului a fost acela de a prezenta într-un mod interactiv pregătirea universitară de a deveni slujitori ai bisericii, în speranța că acest eveniment va întări tinerii care se simt chemați să-L slujească pe Dumnezeu și va prezenta o ofertă serioasă pentru tinerii credincioși care se află în fața unei alegeri profesionale.

Într-un fel, evenimentul ar fi trebuit să prezinte o zi a unui student la teologie. Astfel, programul a început cu o meditație a lui Imre Huba Bokor, student în anul 3. Ulterior, rectorul Sándor Kovács a urat bun venit invitaților, subliniind că pentru el Institutul este cea mai elegantă instituție din Cluj-Napoca, cu o tradiție și o istorie a formării pastorale care datează din secolul al XVI-lea. Prorectorul Csaba Balogh le-a adus studenților patru reflecții. Una dintre ele a fost că pentru el teologia este un loc și un spațiu de dezvoltare intelectuală, așa cum știința s-a împletit cu religia încă de la începuturi: în Egipt preoții erau medici, iar în Mesopotamia astronomi. Iisus a avut un gând îndrăzneț și a visat la mântuirea omenirii. De atunci, niciun vis nu poate fi considerat irealizabil. Impregnat de un sentiment de apartenență, acest Institut ajută la realizarea și demonstrarea acestui vis.

În continuare, Ferencz Szabolcs Kató, lector la Catedra de Vechiul Testament, responsabil de program, a prezentat în linii mari programul teologic. El a abordat mai întâi câteva domenii ale activității pastorale. A subliniat că un pastor este un slujitor al comunității și poate ajuta la abordarea problemelor tuturor categoriilor de vârstă. În plus, un pastor contribuie, de asemenea, la crearea de oportunități de părtășie cu Dumnezeu și cu ceilalți. Prezentarea s-a axat apoi pe modul în care cei 6 ani de formare îl pregătesc pe candidat pentru slujire. După o scurtă introducere în cele patru specializări teologice majore (teologie biblică, istoria bisericii, teologie sistematică, teologie practică), a fost prezentată o scurtă prezentare a procesului de admitere și a cerințelor.

Pe ordinea de zi au urmat așa-numitele cursuri de probă. În aproximativ 25 de minute fiecare, Ferenc Szabolcs Kató și Sándor Előd Ősz (lector de istorie bisericească) i-au introdus pe studenții interesați în lumea Bibliei și a istoriei bisericești. Printr-un exemplu, Ferenc Szabolcs Kató a ilustrat cum cunoașterea legilor Vechiului Testament îi oferă informații suplimentare teologului care citește Noul Testament în limba originală și cum obiceiurile evreiești de înmormântare sunt implicate în formule precum "a fost adunat la poporul său", precum și cum acestea pun în lumină semnificația unor detalii legate de înmormântarea lui Iisus. Sándor Előd Ősz a explorat viața eminentului om al bisericii, Albert Szenczi Molnár. El a oferit apoi o perspectivă asupra propriilor sale cercetări, povestind cum încearcă să găsească colecția pierdută a corespondenței reformate a lui Szenczi, cu răsturnări de situație demne de un roman de detectiv. Deși nu a fost încă găsită, călătoria coligatei poate fi urmărită prin mai multe stații.

Studenții au făcut apoi un tur al institutului cu participanții la ziua porților deschise. De la camerele studenților la sălile de clasă și la bibliotecă, oaspeții noștri au avut ocazia să viziteze întreaga clădire. Studenții au povestit despre viața de student și despre evenimentele din cadrul Institutului, au oferit relatări personale despre diferitele activități și servicii misionare în care sunt implicați. Evenimentul s-a încheiat cu un prânz comun. Iar în timpul pauzelor dintre evenimente, Institutul și studenții au servit sandvișuri, cafea, ceai și alte băuturi răcoritoare invitaților.

Dorim să mulțumim tuturor studenților implicați în organizare și preoților care au organizat excursia pentru studenții lor și pentru membrii congregației. Sperăm că acest eveniment i-a ajutat, de asemenea, pe tineri să ia o decizie în ceea ce privește întrebarea clasică: "ce vei fi când vei fi mare".

Sumar video